“A data d’avui, malgrat la taxa d’atur registrat, el sector alimentari no arriba a cobrir la totalitat de les seva oferta laboral”, explica Mònica Furtet, directora del centre, a qui preocupa també que “el sector alimentari, eix cabdal en l’economia catalana, no sigui prou atractiu entre els joves a l’hora d’escollir la seva professió de futur”.
La Fundació KREAS inicia aquest mes de setembre un nou curs acadèmic augmentant l’oferta formativa respecte l’any passat i garantint un percentatge d’inserció laboral als titulats del 94% per donar resposta a un sector amb una elevada necessitat d’inserció laboral no coberta.
El dia 25 de setembre comença un nou curs acadèmic per als futurs treballadors del sector alimentari que vulguin estudiar i treballar gràcies al model dual que imparteix la Fundació KREAS i que combina l’aprenentatge teòric d’aula amb l’aprenentatge pràctic i de treball efectiu a l’empresa.
KREAS aplica el mètode dual on la part pràctica es porta a terme dins de les instal·lacions de les empreses col·laboradores de la Fundació i els alumnes afronten situacions laborals reals des de l’inici dels seus estudis. Aquest fet representa un avantatge competitiu respecte l’alumne que hagi seguit una formació només teòrica i garanteix la seva òptima inserció laboral posterior.
Més del 94% dels alumnes que han finalitzat els seus estudis a KREAS estan treballant en empreses del sector alimentari, carni principalment. En funció del nivell dels estudis cursats i les competències adquirides durant el període d’aprenentatge, els professionals incorporats al món laboral ocupen llocs de treball indefinits com a tècnics especialitzats o operaris qualificats.
A Catalunya, la indústria alimentària representa el segon sector industrial, després del químic, en termes de generació de volum de negoci i és, així mateix, un dels sectors capdavanters pel que fa a generació d’ocupació. En els darrers anys, el sector ha mantingut i fins i tot ha augmentat els seus índexs de creixement. La indústria càrnia, per la seva banda, ha passat a ser el subsector més important a Catalunya, tant pel que fa a volum de negoci, com en llocs de treball generats i establiments que s’hi dediquen. Més enllà de la Garrotxa, la Fundació KREAS està molt present també a les comarques de Lleida i Catalunya Central oferint formació específica adreçada al sector.