Publicat el: 7 de maig de 2025/Categories: sector agroalimentari/Vistes: 23/2 min lectura/

El sector agroalimentari reclama talent

Més de 64.000 llocs de treball previstos fins al 2030, però amb formació infrautilitzada.

L’Informe de Prospectiva 2023–2026 elaborat per l’Agència FPCAT revela que la família professional d’Indústries Alimentàries es troba en un moment clau. Tot i tenir una alta demanda laboral —amb més de 64.000 oportunitats d’ocupació previstes fins al 2030—, el sistema formatiu no aconsegueix captar prou alumnes per cobrir les necessitats del sector.

El nombre de places formatives ha crescut en els darrers anys, i la taxa d’inserció laboral és especialment elevada en cicles superiors, amb un 80,9% d’inserció i un 77% de relació directa entre estudis i feina. Malgrat això, es detecta un elevat percentatge de vacants als cicles, amb pics del 69,6% en grau mitjà.

El sector, que ocupa més de 16.700 persones a l’any, ocupa la 7a posició entre les famílies professionals amb més sortida laboral, segons dades del SEPE. A més, més de la meitat dels municipis de més de 20.000 habitants afirmen tenir dificultats per cobrir llocs relacionats amb aquesta família professional.

El sector alimentari necessita professionals formats i preparats. La nostra feina és anticipar aquestes necessitats i preparar l’alumnat perquè ocupi aquests llocs amb garanties

Davant d’aquest desafiament, entitats com la Fundació Kreas esdevenen claus. Amb més de 8.300 alumnes formats i una taxa d’inserció laboral superior al 90% en els estudis superiors, Kreas ha consolidat un model formatiu estretament vinculat amb el teixit empresarial. La seva aposta per una formació pràctica i especialitzada, així com el treball directe amb més de 100 empreses col·laboradores, contribueix a cobrir la bretxa entre el món educatiu i les necessitats reals del mercat laboral.

“El sector alimentari necessita professionals formats i preparats. La nostra feina és anticipar aquestes necessitats i preparar l’alumnat perquè ocupi aquests llocs amb garanties”, destaquen des de la Fundació.

El desajust entre l’alta ocupabilitat i la baixa demanda formativa evidencia la necessitat d’estratègies de promoció, orientació i valorització dels oficis del sector agroalimentari, en què iniciatives com la de Kreas juguen un paper decisiu.