Indústria càrnia
Data d'inici
per determinar
Durada
20 hores
Format
online o presencial
100% Bonificable
Indústria càrnia
Data d'inici
per determinar
Durada
20 hores
Format
online o presencial

100% Bonificable
L’objectiu general de la formació és reconéixer els processos d’elaboració de la indústria càrnia descrivint els procediments i les tècniques associades.
Els objectius didàctics són:
- Reconeix la normativa d’aplicació en escorxadors, sales d’especejament i indústries càrnies
- Identifica els animals productors de carn i els requeriments de transport abans del seu sacrifici i preparació de la canal.
- Caracteritza les operacions que integren les línies de sacrifici i preparació de la canal de les diferents espècies.
- Descriu les alteracions de la carn per deficiències en el sacrifici i preparació de la canal dels animals o per una inadequada maduració i/o conservació.
- Identifica els materials específics de risc (MER) i la gestió per eliminar-los quan calgui.
- Analitza les característiques i paràmetres de qualitat de les matèries primeres, additius, auxiliars i productes en curs i acabats de la indústria càrnia.
- Interpreta la normativa que defineix el procés tecnològic.
- Caracteritza els principals processos i procediments d’elaboració de la indústria càrnia.
- Descriu les transformacions que es produeixen en les matèries primeres, productes i preparats carnis durant el curat, assecat i emmagatzematge.
- Identifica les característiques específiques del processament de productes acollits a denominació d’origen o identificacions geogràfiques protegides.
- Associa a cada etapa i operació els equips de procés i els seus paràmetres de control.
- Reconeix els processos d’alteració de la carn, productes i preparats carnis, les causes originàries, les conseqüències derivades i les mesures de prevenció corresponents.
Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.
El programa té una durada de 20 hores lectives amb els següents mòduls formatius:
- Processos d’elaboració de la indústria càrnia:
- Normativa aplicable als escorxadors, sales d’especejament i indústries càrnies.
- Animals productors de carn (espècies d’abastament, aus i cacera).
- Transport d’animals vius. Influència en la qualitat de la carn.
- Línies de sacrifici i preparació de la canal.
- Tecnologia de la carn. Maduració i conservació de la carn. Alteracions.
- Materials específics de risc (MER).
- Característiques de la carn de les espècies d’abastament, aus i cacera. Paràmetres de qualitat.
- Condiments, espècies, additius i altres auxiliars.
- Productes i preparats carnis.
- Denominacions d’origen. Identificacions geogràfiques protegides i altres marques de qualitat càrnia.
- Transformacions de les matèries primeres, productes i preparats carnis.
- Alteracions de les carns fresques.
- Aprofitament dels subproductes carnis.
No existeix cap requisit de formació específic per accedir-hi.
L’objectiu general de la formació és reconéixer els processos d’elaboració de la indústria càrnia descrivint els procediments i les tècniques associades.
Els objectius didàctics són:
- Reconeix la normativa d’aplicació en escorxadors, sales d’especejament i indústries càrnies
- Identifica els animals productors de carn i els requeriments de transport abans del seu sacrifici i preparació de la canal.
- Caracteritza les operacions que integren les línies de sacrifici i preparació de la canal de les diferents espècies.
- Descriu les alteracions de la carn per deficiències en el sacrifici i preparació de la canal dels animals o per una inadequada maduració i/o conservació.
- Identifica els materials específics de risc (MER) i la gestió per eliminar-los quan calgui.
- Analitza les característiques i paràmetres de qualitat de les matèries primeres, additius, auxiliars i productes en curs i acabats de la indústria càrnia.
- Interpreta la normativa que defineix el procés tecnològic.
- Caracteritza els principals processos i procediments d’elaboració de la indústria càrnia.
- Descriu les transformacions que es produeixen en les matèries primeres, productes i preparats carnis durant el curat, assecat i emmagatzematge.
- Identifica les característiques específiques del processament de productes acollits a denominació d’origen o identificacions geogràfiques protegides.
- Associa a cada etapa i operació els equips de procés i els seus paràmetres de control.
- Reconeix els processos d’alteració de la carn, productes i preparats carnis, les causes originàries, les conseqüències derivades i les mesures de prevenció corresponents.
Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.
El programa té una durada de 20 hores lectives amb els següents mòduls formatius:
- Processos d’elaboració de la indústria càrnia:
- Normativa aplicable als escorxadors, sales d’especejament i indústries càrnies.
- Animals productors de carn (espècies d’abastament, aus i cacera).
- Transport d’animals vius. Influència en la qualitat de la carn.
- Línies de sacrifici i preparació de la canal.
- Tecnologia de la carn. Maduració i conservació de la carn. Alteracions.
- Materials específics de risc (MER).
- Característiques de la carn de les espècies d’abastament, aus i cacera. Paràmetres de qualitat.
- Condiments, espècies, additius i altres auxiliars.
- Productes i preparats carnis.
- Denominacions d’origen. Identificacions geogràfiques protegides i altres marques de qualitat càrnia.
- Transformacions de les matèries primeres, productes i preparats carnis.
- Alteracions de les carns fresques.
- Aprofitament dels subproductes carnis.
No existeix cap requisit de formació específic per accedir-hi.
Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.
Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.
Altres formacions
Idiomes per a persones nouvingudes

Benestar animal durant el sacrifici per a personal encarregat d’escorxadors

Benestar animal durant el sacrifici en escorxadors de porcí, de boví i equí, d’oví i cabrum, d’aus i de conills
Aplicacions biotecnològiques en la indústria alimentària
Bioreactors i biosensors en la biotecnologia alimentària
Bioquímica i microbiologia en la biotecnologia alimentària
L’envasat per a la preparació i conservació dels aliments
Altres formacions

Reconèixer els processos d’elaboració de la indústria càrnia descrivint els procediments i les tècniques associades.

Dirigit a treballadors/es de l’empresa o noves incorporacions que no tenen o tenen poc coneixement de la llengua catalana o castellana (alfabetitzats en llengua romànica) i amb baix coneixement en àmbits funcionals relatius a la indústria alimentària.

Actualitzar i millorar les habilitats i coneixements dels treballadors/es. Aquesta formació es planteja no només com a requeriment per a superar les diferents auditories sinó com a una eina real de què disposa l’empresa per a traslladar informació destacada (novetats, disconformitats, dades de sinistralitat) i millora contínua.

Qualsevol treballador que s’incorpori a l’empresa necessita una benvinguda inicial que el guiarà en la seva incorporació, l’integrarà en la cultura de l’empresa i el formarà en aquells aspectes clau de la indústria alimentària.

Formació general i específica sobre benestar animal a l’escorxador, que permet, alhora, obtenir l’acreditació que exigeix la normativa vigent per a personal encarregat d’escorxadors.

Formació específica i homologada per a personal d’escorxadors sobre el benestar animal durant el procés de sacrifici de les diferents espècies.

Descriure les aplicacions de la biotecnologia en la indústria alimentària identificant els microorganismes i els processos involucrats.

Caracteritzar bioreactors i reconèixer biosensors i altres aplicacions biotecnològiques, valorant-ne el potencial per a assegurar la qualitat dels aliments en la indústria alimentària.

Reconèixer i analitzar els processos d'elaboració d'altres productes alimentaris i els fonaments de la microbiologia, relacionant-los amb la seva aplicació tecnològica en la indústria alimentària.

Organitzar l’envasament i embalatge dels productes elaborats, justificant-ne les tècniques i els equips seleccionats.