Aplicacions biotecnològiques en la indústria alimentària
Data d'inici
per determinar
Durada
15 hores
Format
online o presencial
100% Bonificable
Aplicacions biotecnològiques en la indústria alimentària
Data d'inici
per determinar
Durada
15 hores
Format
online o presencial

100% Bonificable
L’objectiu general de la formació és descriure les aplicacions de la biotecnologia en la indústria alimentària identificant els microorganismes i els processos involucrats.
Els objectius didàctics són:
- Identificar i reconèixer els processos d’elaboració d’aliments que empren microorganismes, incloent llevats alimentaris i bacteris, i valorar les aplicacions de l’enginyeria genètica en la seva millora.
- Caracteritzar el procés de producció de biomassa bacteriana i reconèixer els enzims comercials d’origen microbià utilitzats en la transformació d’aliments.
- Descriure els processos biotecnològics per a l’obtenció d’edulcorants, saboritzants, polisacàrids, vitamines i pigments, i caracteritzar els aliments transgènics i la seva repercussió en la salut i nutrició.
- Reconèixer la normativa que regula la biotecnologia en la indústria alimentària i adoptar una actitud oberta i crítica davant les noves tendències i aplicacions biotecnològiques.
Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.
- Processos i productes que empren microorganismes.
- Llevats alimentaris. Producció de cervesa, vi, licors destil·lats i altres. Productes de fleca.
- Llevats inactius i els seus derivats. Aplicacions.
- Bacteris àcid-làctics. Cultius iniciadors.
- Productes lactis.
- Productes carnis. Cultius iniciadors.
- Derivats del peix. Cultius iniciadors.
- Vegetals fermentats. Cultius iniciadors.
- El vinagre i altres àcids (cítric, làctic, màlic i fumàric).
- Producció de proteïna de biomassa microbiana. Procés de producció.
- Producció d’enzims. Procés. Aplicacions.
- Producció d’additius alimentaris d’origen microbià. Procés de producció. Polisacàrids i edulcorants. Saboritzants. Producció de vitamines i pigments. Avanços.
- Enzims comercials. Aplicacions.
- Aliments transgènics. Organismes modificats genèticament (OMG).
- Avaluació de la seguretat dels nous productes alimentaris. Normativa europea i nacional.
- Actitud oberta i crítica davant les noves tendències i aplicacions biotecnològiques.
No existeix cap requisit de formació específic per accedir-hi.
Los objetivos específicos son:
- Comprender y utilizar expresiones cotidianas y frases muy simples que permitan al trabajador interactuar de una manera sencilla en conversas muy básicas dentro de la empresa y que comporten un intercambio de información directo sobre temas personales y laborales.
- Aprender las normas de higiene y manipulación de alimentos y actuar haciendo una correcta aplicación.
- Conocer y saber identificar los peligros básicos y más relevantes de los riesgos laborales.
- Ser capaz de aplicar las medidas preventivas y utilizar correctamente los equipos de protección.
- Saber identificar las señalizaciones de riesgo en las empresas.
- Aprender a actuar en situaciones de emergencia.
- Comprender la importancia de seguir la normativa medioambiental para reducir el impacto sobre el medio ambiente.
- Me presento.
- Mi profesión.
- Mi horario.
- Instalaciones y equipos.
- Prevención de riesgos laborales (PRL).
- Higiene y seguridad alimentaria.
- Sostenibilidad ambiental en la industria alimentaria.
Al completar el curso con éxito, el alumnado obtendrá un nivel lingüístico equivalente al A2 según el Marco Común Europeo de Referencia para las lenguas, así como conocimientos básicos en seguridad alimentaria e higiene, food defense, procesos, orientación laboral y PRL.
Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.
Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.
Altres formacions
Anàlisi d’aliments: assajos físics, químics i fisicoquímics
Comercialització i promoció de productes alimentaris
Conducció i control d’un procés d’elaboració
Indústria derivada de fruites i hortalisses
Indústria de la llet i productes làctics
Altres formacions

Assegurar la qualitat i la seguretat alimentària a través de la presa i preparació de mostres, l'aplicació d'anàlisis instrumentals en aliments i l'elaboració d'informes tècnics per al control del producte i del procés.

Assegurar la qualitat i la seguretat alimentària mitjançant la realització de mostrejos, l'aplicació de tècniques analítiques fisicoquímiques i l'elaboració d'informes tècnics per al control del producte i del procés.

Gestionar de manera eficient el cicle logístic complet, des de l'aprovisionament fins a l'emmagatzematge i la distribució, assegurant la qualitat del producte final.

Gestionar i comercialitzar productes i matèries primeres en l’àmbit alimentari, aplicant tècniques de negociació, promoció i publicitat, i utilitzant eficientment les tecnologies de la informació i comunicació.

Analitzar i aplicar metodologies innovadores en l’elaboració d’aliments, caracteritzant processos tecnològics específics per augmentar la vida útil, adaptar els productes a nous segments de mercat i desenvolupar aliments funcionals amb beneficis per a la salut.

Regular els sistemes de control dels processos productius reconeixent-ne els components i els fonaments tecnològics.

Conduir l’elaboració d’un producte alimentari de la indústria alimentària, descrivint les activitats de producció, els materials i les necessitats dels equips i dels sistemes automàtics de procés.

Desenvolupar habilitats comunicatives orals i escrites en llengua estàndard, comprenent i interpretant informació professional, acadèmica i quotidiana, i emetent missatges adequats al context i al registre lingüístic.

Reconèixer els processos d'elaboració de conserves i/o sucs vegetals descrivint els procediments i tècniques associades.

Desenvolupa els processos d'elaboració de llets de consum i de productes lactis caracteritzant els seus fonaments tecnològics.