Bioquímica i microbiologia en la biotecnologia alimentària
Data d'inici
per determinar
Durada
36 hores
Format
online o presencial
Bioquímica i microbiologia en la biotecnologia alimentària
Data d'inici
per determinar
Durada
36 hores
Format
online o presencial

Els objectius generals de la formació són: reconèixer els processos d’elaboració d’altres productes alimentaris descrivint els seus fonaments tecnològics i analitzar els fonaments de la microbiologia relacionant-los amb la seva aplicació en la indústria alimentària.
Els objectius didàctics són:
-
Caracteritzar la bioquímica com a ciència que estudia el metabolisme i relacionar carbohidrats, lípids, proteïnes i enzims amb les funcions cel·lulars i la síntesi de proteïnes.
-
Analitzar l’organització cel·lular procariota i eucariota, descrivint la reproducció i el metabolisme microbià, i classificar els microorganismes rellevants en processos biotecnològics.
-
Descriure els àcids nucleics com a portadors de la informació genètica i analitzar les tècniques de millora de soques i la tecnologia de l’ADN recombinant com a eines clau en la biotecnologia.
-
Valorar la transferència genètica i les implicacions dels microorganismes en la biotecnologia industrial.
Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.
El programa té una durada de 36 hores lectives amb els següents mòduls formatius:
- Fonaments de bioquímica:
- La cèl·lula. Estructura i funcions.
- Grups funcionals dels principis immediats i reaccions més significatives.
- Carbohidrats, lípids i proteïnes: classificació i funció cel·lular.
- Enzims. Poder catalític, especificitat i control de l’activitat enzimàtica. Classificació.
- Síntesi proteica. Àcids nucleics. La transcripció i el seu control. La traducció i el seu control.
- Fonaments de microbiologia:
- Organització cel·lular.
- Microorganismes. Classificació.
- Creixement i proliferació de poblacions microbianes. Transferència genètica.
- Metabolisme microbià. Nutrició. Catabolisme. Fermentació.
- Millora de soques. Mutacions.
- Recombinació: conjugació, transformació i transducció en bacteris. Tecnologia de l’ADN recombinant. Vectors plasmídics.
No existeix cap requisit de formació específic per accedir-hi.
Els objectius generals de la formació són: reconèixer els processos d’elaboració d’altres productes alimentaris descrivint els seus fonaments tecnològics i analitzar els fonaments de la microbiologia relacionant-los amb la seva aplicació en la indústria alimentària.
Els objectius didàctics són:
-
Caracteritzar la bioquímica com a ciència que estudia el metabolisme i relacionar carbohidrats, lípids, proteïnes i enzims amb les funcions cel·lulars i la síntesi de proteïnes.
-
Analitzar l’organització cel·lular procariota i eucariota, descrivint la reproducció i el metabolisme microbià, i classificar els microorganismes rellevants en processos biotecnològics.
-
Descriure els àcids nucleics com a portadors de la informació genètica i analitzar les tècniques de millora de soques i la tecnologia de l’ADN recombinant com a eines clau en la biotecnologia.
-
Valorar la transferència genètica i les implicacions dels microorganismes en la biotecnologia industrial.
Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.
El programa té una durada de 36 hores lectives amb els següents mòduls formatius:
- Fonaments de bioquímica:
- La cèl·lula. Estructura i funcions.
- Grups funcionals dels principis immediats i reaccions més significatives.
- Carbohidrats, lípids i proteïnes: classificació i funció cel·lular.
- Enzims. Poder catalític, especificitat i control de l’activitat enzimàtica. Classificació.
- Síntesi proteica. Àcids nucleics. La transcripció i el seu control. La traducció i el seu control.
- Fonaments de microbiologia:
- Organització cel·lular.
- Microorganismes. Classificació.
- Creixement i proliferació de poblacions microbianes. Transferència genètica.
- Metabolisme microbià. Nutrició. Catabolisme. Fermentació.
- Millora de soques. Mutacions.
- Recombinació: conjugació, transformació i transducció en bacteris. Tecnologia de l’ADN recombinant. Vectors plasmídics.
No existeix cap requisit de formació específic per accedir-hi.
Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.
Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.
Altres formacions
Idiomes per a persones nouvingudes

Benestar animal durant el sacrifici per a personal encarregat d’escorxadors

Benestar animal durant el sacrifici en escorxadors de porcí, de boví i equí, d’oví i cabrum, d’aus i de conills
Aplicacions biotecnològiques en la indústria alimentària
Bioreactors i biosensors en la biotecnologia alimentària
Bioquímica i microbiologia en la biotecnologia alimentària
L’envasat per a la preparació i conservació dels aliments
Altres formacions

Reconèixer els processos d’elaboració de la indústria càrnia descrivint els procediments i les tècniques associades.

Dirigit a treballadors/es de l’empresa o noves incorporacions que no tenen o tenen poc coneixement de la llengua catalana o castellana (alfabetitzats en llengua romànica) i amb baix coneixement en àmbits funcionals relatius a la indústria alimentària.

Actualitzar i millorar les habilitats i coneixements dels treballadors/es. Aquesta formació es planteja no només com a requeriment per a superar les diferents auditories sinó com a una eina real de què disposa l’empresa per a traslladar informació destacada (novetats, disconformitats, dades de sinistralitat) i millora contínua.

Qualsevol treballador que s’incorpori a l’empresa necessita una benvinguda inicial que el guiarà en la seva incorporació, l’integrarà en la cultura de l’empresa i el formarà en aquells aspectes clau de la indústria alimentària.

Formació general i específica sobre benestar animal a l’escorxador, que permet, alhora, obtenir l’acreditació que exigeix la normativa vigent per a personal encarregat d’escorxadors.

Formació específica i homologada per a personal d’escorxadors sobre el benestar animal durant el procés de sacrifici de les diferents espècies.

Descriure les aplicacions de la biotecnologia en la indústria alimentària identificant els microorganismes i els processos involucrats.

Caracteritzar bioreactors i reconèixer biosensors i altres aplicacions biotecnològiques, valorant-ne el potencial per a assegurar la qualitat dels aliments en la indústria alimentària.

Reconèixer i analitzar els processos d'elaboració d'altres productes alimentaris i els fonaments de la microbiologia, relacionant-los amb la seva aplicació tecnològica en la indústria alimentària.

Organitzar l’envasament i embalatge dels productes elaborats, justificant-ne les tècniques i els equips seleccionats.