Bioquímica i microbiologia en la biotecnologia alimentària

Bioquímica i microbiologia en la biotecnologia alimentària

Els objectius generals de la formació són: reconèixer els processos d’elaboració d’altres productes alimentaris descrivint els seus fonaments tecnològics i analitzar els fonaments de la microbiologia relacionant-los amb la seva aplicació en la indústria alimentària.

Els objectius didàctics són:

  • Caracteritzar la bioquímica com a ciència que estudia el metabolisme i relacionar carbohidrats, lípids, proteïnes i enzims amb les funcions cel·lulars i la síntesi de proteïnes.
  • Analitzar l’organització cel·lular procariota i eucariota, descrivint la reproducció i el metabolisme microbià, i classificar els microorganismes rellevants en processos biotecnològics.
  • Descriure els àcids nucleics com a portadors de la informació genètica i analitzar les tècniques de millora de soques i la tecnologia de l’ADN recombinant com a eines clau en la biotecnologia.
  • Valorar la transferència genètica i les implicacions dels microorganismes en la biotecnologia industrial.

Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.

El programa té una durada de 36 hores lectives amb els següents mòduls formatius:

  • Fonaments de bioquímica:
    • La cèl·lula. Estructura i funcions.
    • Grups funcionals dels principis immediats i reaccions més significatives.
    • Carbohidrats, lípids i proteïnes: classificació i funció cel·lular.
    • Enzims. Poder catalític, especificitat i control de l’activitat enzimàtica. Classificació.
    • Síntesi proteica. Àcids nucleics. La transcripció i el seu control. La traducció i el seu control.
  • Fonaments de microbiologia:
    • Organització cel·lular.
    • Microorganismes. Classificació.
    • Creixement i proliferació de poblacions microbianes. Transferència genètica.
    • Metabolisme microbià. Nutrició. Catabolisme. Fermentació.
    • Millora de soques. Mutacions.
    • Recombinació: conjugació, transformació i transducció en bacteris. Tecnologia de l’ADN recombinant. Vectors plasmídics.

No existeix cap requisit de formació específic per accedir-hi.

Els objectius generals de la formació són: reconèixer els processos d’elaboració d’altres productes alimentaris descrivint els seus fonaments tecnològics i analitzar els fonaments de la microbiologia relacionant-los amb la seva aplicació en la indústria alimentària.

Els objectius didàctics són:

  • Caracteritzar la bioquímica com a ciència que estudia el metabolisme i relacionar carbohidrats, lípids, proteïnes i enzims amb les funcions cel·lulars i la síntesi de proteïnes.
  • Analitzar l’organització cel·lular procariota i eucariota, descrivint la reproducció i el metabolisme microbià, i classificar els microorganismes rellevants en processos biotecnològics.
  • Descriure els àcids nucleics com a portadors de la informació genètica i analitzar les tècniques de millora de soques i la tecnologia de l’ADN recombinant com a eines clau en la biotecnologia.
  • Valorar la transferència genètica i les implicacions dels microorganismes en la biotecnologia industrial.

Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.

El programa té una durada de 36 hores lectives amb els següents mòduls formatius:

  • Fonaments de bioquímica:
    • La cèl·lula. Estructura i funcions.
    • Grups funcionals dels principis immediats i reaccions més significatives.
    • Carbohidrats, lípids i proteïnes: classificació i funció cel·lular.
    • Enzims. Poder catalític, especificitat i control de l’activitat enzimàtica. Classificació.
    • Síntesi proteica. Àcids nucleics. La transcripció i el seu control. La traducció i el seu control.
  • Fonaments de microbiologia:
    • Organització cel·lular.
    • Microorganismes. Classificació.
    • Creixement i proliferació de poblacions microbianes. Transferència genètica.
    • Metabolisme microbià. Nutrició. Catabolisme. Fermentació.
    • Millora de soques. Mutacions.
    • Recombinació: conjugació, transformació i transducció en bacteris. Tecnologia de l’ADN recombinant. Vectors plasmídics.

No existeix cap requisit de formació específic per accedir-hi.

Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.

Demostra allò que saps fer i aconsegueix una  acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.

Altres formacions

Altres formacions

Reconèixer els processos d’elaboració de la indústria càrnia descrivint els procediments i les tècniques associades.

Dirigit a treballadors/es de l’empresa o noves incorporacions que no tenen o tenen poc coneixement de la llengua catalana o castellana (alfabetitzats en llengua romànica) i amb baix coneixement en àmbits funcionals relatius a la indústria alimentària.

Actualitzar i millorar les habilitats i coneixements dels treballadors/es. Aquesta formació es planteja no només com a requeriment per a superar les diferents auditories sinó com a una eina real de què disposa l’empresa per a traslladar informació destacada (novetats, disconformitats, dades de sinistralitat) i millora contínua.

Qualsevol treballador que s’incorpori a l’empresa necessita una benvinguda inicial que el guiarà en la seva incorporació, l’integrarà en la cultura de l’empresa i el formarà en aquells aspectes clau de la indústria alimentària.

Formació general i específica sobre benestar animal a l’escorxador, que permet, alhora, obtenir l’acreditació que exigeix la normativa vigent per a personal encarregat d’escorxadors.

Formació específica i homologada per a personal d’escorxadors sobre el benestar animal durant el procés de sacrifici de les diferents espècies.

Descriure les aplicacions de la biotecnologia en la indústria alimentària identificant els microorganismes i els processos involucrats.

Caracteritzar bioreactors i reconèixer biosensors i altres aplicacions biotecnològiques, valorant-ne el potencial per a assegurar la qualitat dels aliments en la indústria alimentària.

Reconèixer i analitzar els processos d'elaboració d'altres productes alimentaris i els fonaments de la microbiologia, relacionant-los amb la seva aplicació tecnològica en la indústria alimentària.

Organitzar l’envasament i embalatge dels productes elaborats, justificant-ne les tècniques i els equips seleccionats.