Bioreactors i biosensors en la biotecnologia alimentària

Bioreactors i biosensors en la biotecnologia alimentària

Els objectius generals de la formació són: caracteritzar els bioreactors relacionant-los amb les seves aplicacions biotecnològiques en la indústria alimentària i reconèixer els biosensores i altres aplicacions de la biotecnologia valorant el potencial per a assegurar la qualitat dels aliments.

Els objectius didàctics són:

  • Reconèixer i classificar els bioreactors, analitzant el disseny, les operacions, els requeriments, els subproductes i els efluents, així com la cinètica de creixement microbià i els factors limitants.
  • Determinar diagrames de flux per a la recuperació del producte desitjat i reconèixer els punts clau d’optimització dels processos de fermentació industrial, incloent-hi la transferència de massa i calor.
  • Descriure els àcids nucleics com a portadors de la informació genètica i analitzar les tècniques de millora de troncs i la tecnologia de l’ADN recombinant com a eines clau en la biotecnologia.
  • Valorar les aplicacions biotecnològiques en la detecció de contaminants, l’anàlisi d’aliments i el tractament de residus alimentaris.

Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.

El programa té una durada de 15 hores lectives amb els següents mòduls formatius:

  • Característiques dels bioreactors:
    • Fermentadors i bioreactors. Característiques i paràmetres de control.
    • Classificació dels bioreactors.
    • Creixement microbià. Cinètiques de creixement. Factors limitants que afecten el creixement.
    • Transferència de massa. Balanç. Transferència d’oxigen.
    • Transferència de calor. Balanç. Factors.
    • Recuperació de productes. Diagrama del procés. Aplicacions.
    • Control del procés de bioreacció: determinacions físiques, químiques i mesures biològiques.
  • Aplicació de biosensores:
    • Biosensores. Concepte. Aplicacions.
    • Sensors microbians. Aplicacions.
    • Sensors no microbians. Aplicacions.
    • *Biosensor que no utilitzen ADN. Tècniques. Configuració bàsica.
    • Sondes d’ADN. Tècniques.
    • Immunoassajos. Concepte.
    • Tècniques moleculars d’anàlisis d’aliments. Reacció en cadena de la polimerasa (PCR).
    • Detecció de OMG (Organismes Modificats Genèticament).
    • *Biotransformació en el tractament de residus alimentaris.

No existeix cap requisit de formació específic per a accedir.

Els objectius generals de la formació són: caracteritzar els bioreactors relacionant-los amb les seves aplicacions biotecnològiques en la indústria alimentària i reconèixer els biosensores i altres aplicacions de la biotecnologia valorant el potencial per a assegurar la qualitat dels aliments.

Els objectius didàctics són:

  • Reconèixer i classificar els bioreactors, analitzant el disseny, les operacions, els requeriments, els subproductes i els efluents, així com la cinètica de creixement microbià i els factors limitants.
  • Determinar diagrames de flux per a la recuperació del producte desitjat i reconèixer els punts clau d’optimització dels processos de fermentació industrial, incloent-hi la transferència de massa i calor.
  • Descriure els àcids nucleics com a portadors de la informació genètica i analitzar les tècniques de millora de troncs i la tecnologia de l’ADN recombinant com a eines clau en la biotecnologia.
  • Valorar les aplicacions biotecnològiques en la detecció de contaminants, l’anàlisi d’aliments i el tractament de residus alimentaris.

Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.

El programa té una durada de 15 hores lectives amb els següents mòduls formatius:

  • Característiques dels bioreactors:
    • Fermentadors i bioreactors. Característiques i paràmetres de control.
    • Classificació dels bioreactors.
    • Creixement microbià. Cinètiques de creixement. Factors limitants que afecten el creixement.
    • Transferència de massa. Balanç. Transferència d’oxigen.
    • Transferència de calor. Balanç. Factors.
    • Recuperació de productes. Diagrama del procés. Aplicacions.
    • Control del procés de bioreacció: determinacions físiques, químiques i mesures biològiques.
  • Aplicació de biosensores:
    • Biosensores. Concepte. Aplicacions.
    • Sensors microbians. Aplicacions.
    • Sensors no microbians. Aplicacions.
    • *Biosensor que no utilitzen ADN. Tècniques. Configuració bàsica.
    • Sondes d’ADN. Tècniques.
    • Immunoassajos. Concepte.
    • Tècniques moleculars d’anàlisis d’aliments. Reacció en cadena de la polimerasa (PCR).
    • Detecció de OMG (Organismes Modificats Genèticament).
    • *Biotransformació en el tractament de residus alimentaris.

No existeix cap requisit de formació específic per a accedir.

Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.

Demostra allò que saps fer i aconsegueix una  acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.

Altres formacions

Altres formacions

Reconèixer els processos d’elaboració de la indústria càrnia descrivint els procediments i les tècniques associades.

Dirigit a treballadors/es de l’empresa o noves incorporacions que no tenen o tenen poc coneixement de la llengua catalana o castellana (alfabetitzats en llengua romànica) i amb baix coneixement en àmbits funcionals relatius a la indústria alimentària.

Actualitzar i millorar les habilitats i coneixements dels treballadors/es. Aquesta formació es planteja no només com a requeriment per a superar les diferents auditories sinó com a una eina real de què disposa l’empresa per a traslladar informació destacada (novetats, disconformitats, dades de sinistralitat) i millora contínua.

Qualsevol treballador que s’incorpori a l’empresa necessita una benvinguda inicial que el guiarà en la seva incorporació, l’integrarà en la cultura de l’empresa i el formarà en aquells aspectes clau de la indústria alimentària.

Formació general i específica sobre benestar animal a l’escorxador, que permet, alhora, obtenir l’acreditació que exigeix la normativa vigent per a personal encarregat d’escorxadors.

Formació específica i homologada per a personal d’escorxadors sobre el benestar animal durant el procés de sacrifici de les diferents espècies.

Descriure les aplicacions de la biotecnologia en la indústria alimentària identificant els microorganismes i els processos involucrats.

Caracteritzar bioreactors i reconèixer biosensors i altres aplicacions biotecnològiques, valorant-ne el potencial per a assegurar la qualitat dels aliments en la indústria alimentària.

Reconèixer i analitzar els processos d'elaboració d'altres productes alimentaris i els fonaments de la microbiologia, relacionant-los amb la seva aplicació tecnològica en la indústria alimentària.

Organitzar l’envasament i embalatge dels productes elaborats, justificant-ne les tècniques i els equips seleccionats.