Condicionament i transformació de les matèries primeres
Data d'inici
por determinar
Durada
45 hores
Format
online o presencial
100% Bonificable
Condicionament i transformació de les matèries primeres
Data d'inici
por determinar
Durada
45 hores
Format
online o presencial

100% Bonificable
Els objectius generals de la formació són: organitzar el condicionament i la transformació de les matèries primeres justificant les operacions i els equips seleccionats i elaborar productes alimentaris, seleccionant les operacions de condicionat, preparació, transformació i conservació.
Els objectius didàctics són:
-
Descriure i caracteritzar les operacions unitàries i els equips de preparació i transformació de matèries primeres, incloent-ne el funcionament, constitució i dispositius de seguretat.
-
Determinar i supervisar les operacions de preparació i transformació en funció de les matèries primeres, productes a elaborar i paràmetres de control.
-
Controlar i contrastar les característiques de les matèries primeres condicionades amb les especificacions establertes, adoptant mesures de seguretat en el maneig d’equips i manipulació de materials.
-
Identificar contaminants i residus generats, separant-los de forma selectiva per garantir un procés net i segur.
-
Caracteritzar el producte a elaborar i seleccionar les matèries primeres i auxiliars, verificant-ne la idoneïtat i seqüenciant les operacions de procés mitjançant diagrames de flux.
-
Identificar punts de control crítics (PCC), dissenyar registres de control i preparar i regular els equips de condicionat, transformació i conservació segons els requeriments del procés.
-
Realitzar les operacions de condicionat, preparació, transformació i conservació, contrastant les característiques dels productes obtinguts amb les especificacions i aplicant mesures correctives davant desviacions.
-
Adoptar mesures d’higiene, seguretat alimentària, prevenció de riscos laborals i protecció ambiental durant tot el procés d’elaboració.
Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.
El programa té una durada de 45 hores lectives amb els següents mòduls formatius:
- Condicionament i transformació de matèries primeres:
- Selecció i classificació de les matèries primeres. Fonaments. Mètodes. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Neteja per via humida i per via seca. Finalitat i condicions de desenvolupament. Mètodes. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Pelat. Característiques. Mètodes i condicions de desenvolupament. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Reducció de mida. Fonaments. Mètodes. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Separació de components. Objectius. Mètodes. Fonaments. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Inactivació enzimàtica. Fonaments. Enzims presents en les matèries primeres. Mètodes i mecanismes d’actuació. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Distribució homogènia dels components. Característiques. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Emmotllament i conformació de masses. Fonaments. Mètodes. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Cocció. Objectius. Mètodes. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Mesures de seguretat en la utilització dels equips de condicionament i de transformació de matèries primeres.
- Contaminants de les matèries primeres.
- Residus generats durant les operacions de condicionament i la seva recollida selectiva.
- Elaboració de productes alimentaris:
- Caracterització del producte alimentari que s’elaborarà.
- Matèries primeres i auxiliars de producció. Característiques de qualitat.
- Diagrama de flux del procés d’elaboració. Operacions de procés i seqüenciació.
- Identificació dels punts de control crítics (PCC), mesures preventives, límits crítics, procediment de vigilància i mesures correctives.
- Equips de procés. Descripció, preparació i regulació.
- Registres de control del procés. Disseny i emplenament. Valoració del producte obtingut.
- Adopció de mesures d’higiene, seguretat alimentària, prevenció de riscos laborals i de protecció ambiental durant el procés d’elaboració.
No existeix cap requisit de formació específic per accedir-hi.
Els objectius generals de la formació són: organitzar el condicionament i la transformació de les matèries primeres justificant les operacions i els equips seleccionats i elaborar productes alimentaris, seleccionant les operacions de condicionat, preparació, transformació i conservació.
Els objectius didàctics són:
-
Descriure i caracteritzar les operacions unitàries i els equips de preparació i transformació de matèries primeres, incloent-ne el funcionament, constitució i dispositius de seguretat.
-
Determinar i supervisar les operacions de preparació i transformació en funció de les matèries primeres, productes a elaborar i paràmetres de control.
-
Controlar i contrastar les característiques de les matèries primeres condicionades amb les especificacions establertes, adoptant mesures de seguretat en el maneig d’equips i manipulació de materials.
-
Identificar contaminants i residus generats, separant-los de forma selectiva per garantir un procés net i segur.
-
Caracteritzar el producte a elaborar i seleccionar les matèries primeres i auxiliars, verificant-ne la idoneïtat i seqüenciant les operacions de procés mitjançant diagrames de flux.
-
Identificar punts de control crítics (PCC), dissenyar registres de control i preparar i regular els equips de condicionat, transformació i conservació segons els requeriments del procés.
-
Realitzar les operacions de condicionat, preparació, transformació i conservació, contrastant les característiques dels productes obtinguts amb les especificacions i aplicant mesures correctives davant desviacions.
-
Adoptar mesures d’higiene, seguretat alimentària, prevenció de riscos laborals i protecció ambiental durant tot el procés d’elaboració.
Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.
El programa té una durada de 45 hores lectives amb els següents mòduls formatius:
- Condicionament i transformació de matèries primeres:
- Selecció i classificació de les matèries primeres. Fonaments. Mètodes. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Neteja per via humida i per via seca. Finalitat i condicions de desenvolupament. Mètodes. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Pelat. Característiques. Mètodes i condicions de desenvolupament. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Reducció de mida. Fonaments. Mètodes. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Separació de components. Objectius. Mètodes. Fonaments. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Inactivació enzimàtica. Fonaments. Enzims presents en les matèries primeres. Mètodes i mecanismes d’actuació. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Distribució homogènia dels components. Característiques. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Emmotllament i conformació de masses. Fonaments. Mètodes. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Cocció. Objectius. Mètodes. Equips de procés. Paràmetres de control.
- Mesures de seguretat en la utilització dels equips de condicionament i de transformació de matèries primeres.
- Contaminants de les matèries primeres.
- Residus generats durant les operacions de condicionament i la seva recollida selectiva.
- Elaboració de productes alimentaris:
- Caracterització del producte alimentari que s’elaborarà.
- Matèries primeres i auxiliars de producció. Característiques de qualitat.
- Diagrama de flux del procés d’elaboració. Operacions de procés i seqüenciació.
- Identificació dels punts de control crítics (PCC), mesures preventives, límits crítics, procediment de vigilància i mesures correctives.
- Equips de procés. Descripció, preparació i regulació.
- Registres de control del procés. Disseny i emplenament. Valoració del producte obtingut.
- Adopció de mesures d’higiene, seguretat alimentària, prevenció de riscos laborals i de protecció ambiental durant el procés d’elaboració.
No existeix cap requisit de formació específic per accedir-hi.
Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.
Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.
Altres formacions
Anàlisi d’aliments: assajos físics, químics i fisicoquímics
Comercialització i promoció de productes alimentaris
Conducció i control d’un procés d’elaboració
Indústria derivada de fruites i hortalisses
Indústria de la llet i productes làctics
Altres formacions

Assegurar la qualitat i la seguretat alimentària a través de la presa i preparació de mostres, l'aplicació d'anàlisis instrumentals en aliments i l'elaboració d'informes tècnics per al control del producte i del procés.

Assegurar la qualitat i la seguretat alimentària mitjançant la realització de mostrejos, l'aplicació de tècniques analítiques fisicoquímiques i l'elaboració d'informes tècnics per al control del producte i del procés.

Gestionar de manera eficient el cicle logístic complet, des de l'aprovisionament fins a l'emmagatzematge i la distribució, assegurant la qualitat del producte final.

Gestionar i comercialitzar productes i matèries primeres en l’àmbit alimentari, aplicant tècniques de negociació, promoció i publicitat, i utilitzant eficientment les tecnologies de la informació i comunicació.

Analitzar i aplicar metodologies innovadores en l’elaboració d’aliments, caracteritzant processos tecnològics específics per augmentar la vida útil, adaptar els productes a nous segments de mercat i desenvolupar aliments funcionals amb beneficis per a la salut.

Regular els sistemes de control dels processos productius reconeixent-ne els components i els fonaments tecnològics.

Conduir l’elaboració d’un producte alimentari de la indústria alimentària, descrivint les activitats de producció, els materials i les necessitats dels equips i dels sistemes automàtics de procés.

Desenvolupar habilitats comunicatives orals i escrites en llengua estàndard, comprenent i interpretant informació professional, acadèmica i quotidiana, i emetent missatges adequats al context i al registre lingüístic.

Reconèixer els processos d'elaboració de conserves i/o sucs vegetals descrivint els procediments i tècniques associades.

Desenvolupa els processos d'elaboració de llets de consum i de productes lactis caracteritzant els seus fonaments tecnològics.