Bioreactors i biosensors en la biotecnologia alimentària
Data d'inici
per determinar
Durada
15 hores
Format
online o presencial
100% Bonificable
Bioreactors i biosensors en la biotecnologia alimentària
Data d'inici
per determinar
Durada
15 hores
Format
online o presencial

100% Bonificable
Els objectius generals de la formació són: caracteritzar els bioreactors relacionant-los amb les seves aplicacions biotecnològiques en la indústria alimentària i reconèixer els biosensores i altres aplicacions de la biotecnologia valorant el potencial per a assegurar la qualitat dels aliments.
Els objectius didàctics són:
- Reconèixer i classificar els bioreactors, analitzant el disseny, les operacions, els requeriments, els subproductes i els efluents, així com la cinètica de creixement microbià i els factors limitants.
- Determinar diagrames de flux per a la recuperació del producte desitjat i reconèixer els punts clau d’optimització dels processos de fermentació industrial, incloent-hi la transferència de massa i calor.
- Descriure els àcids nucleics com a portadors de la informació genètica i analitzar les tècniques de millora de troncs i la tecnologia de l’ADN recombinant com a eines clau en la biotecnologia.
- Valorar les aplicacions biotecnològiques en la detecció de contaminants, l’anàlisi d’aliments i el tractament de residus alimentaris.
Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.
El programa té una durada de 15 hores lectives amb els següents mòduls formatius:
- Característiques dels bioreactors:
- Fermentadors i bioreactors. Característiques i paràmetres de control.
- Classificació dels bioreactors.
- Creixement microbià. Cinètiques de creixement. Factors limitants que afecten el creixement.
- Transferència de massa. Balanç. Transferència d’oxigen.
- Transferència de calor. Balanç. Factors.
- Recuperació de productes. Diagrama del procés. Aplicacions.
- Control del procés de bioreacció: determinacions físiques, químiques i mesures biològiques.
- Aplicació de biosensores:
- Biosensores. Concepte. Aplicacions.
- Sensors microbians. Aplicacions.
- Sensors no microbians. Aplicacions.
- *Biosensor que no utilitzen ADN. Tècniques. Configuració bàsica.
- Sondes d’ADN. Tècniques.
- Immunoassajos. Concepte.
- Tècniques moleculars d’anàlisis d’aliments. Reacció en cadena de la polimerasa (PCR).
- Detecció de OMG (Organismes Modificats Genèticament).
- *Biotransformació en el tractament de residus alimentaris.
No existeix cap requisit de formació específic per a accedir.
Els objectius generals de la formació són: caracteritzar els bioreactors relacionant-los amb les seves aplicacions biotecnològiques en la indústria alimentària i reconèixer els biosensores i altres aplicacions de la biotecnologia valorant el potencial per a assegurar la qualitat dels aliments.
Els objectius didàctics són:
- Reconèixer i classificar els bioreactors, analitzant el disseny, les operacions, els requeriments, els subproductes i els efluents, així com la cinètica de creixement microbià i els factors limitants.
- Determinar diagrames de flux per a la recuperació del producte desitjat i reconèixer els punts clau d’optimització dels processos de fermentació industrial, incloent-hi la transferència de massa i calor.
- Descriure els àcids nucleics com a portadors de la informació genètica i analitzar les tècniques de millora de troncs i la tecnologia de l’ADN recombinant com a eines clau en la biotecnologia.
- Valorar les aplicacions biotecnològiques en la detecció de contaminants, l’anàlisi d’aliments i el tractament de residus alimentaris.
Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.
El programa té una durada de 15 hores lectives amb els següents mòduls formatius:
- Característiques dels bioreactors:
- Fermentadors i bioreactors. Característiques i paràmetres de control.
- Classificació dels bioreactors.
- Creixement microbià. Cinètiques de creixement. Factors limitants que afecten el creixement.
- Transferència de massa. Balanç. Transferència d’oxigen.
- Transferència de calor. Balanç. Factors.
- Recuperació de productes. Diagrama del procés. Aplicacions.
- Control del procés de bioreacció: determinacions físiques, químiques i mesures biològiques.
- Aplicació de biosensores:
- Biosensores. Concepte. Aplicacions.
- Sensors microbians. Aplicacions.
- Sensors no microbians. Aplicacions.
- *Biosensor que no utilitzen ADN. Tècniques. Configuració bàsica.
- Sondes d’ADN. Tècniques.
- Immunoassajos. Concepte.
- Tècniques moleculars d’anàlisis d’aliments. Reacció en cadena de la polimerasa (PCR).
- Detecció de OMG (Organismes Modificats Genèticament).
- *Biotransformació en el tractament de residus alimentaris.
No existeix cap requisit de formació específic per a accedir.
Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.
Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.
Altres formacions
Anàlisi d’aliments: assajos físics, químics i fisicoquímics
Comercialització i promoció de productes alimentaris
Conducció i control d’un procés d’elaboració
Indústria derivada de fruites i hortalisses
Indústria de la llet i productes làctics
Altres formacions

Assegurar la qualitat i la seguretat alimentària a través de la presa i preparació de mostres, l'aplicació d'anàlisis instrumentals en aliments i l'elaboració d'informes tècnics per al control del producte i del procés.

Assegurar la qualitat i la seguretat alimentària mitjançant la realització de mostrejos, l'aplicació de tècniques analítiques fisicoquímiques i l'elaboració d'informes tècnics per al control del producte i del procés.

Gestionar de manera eficient el cicle logístic complet, des de l'aprovisionament fins a l'emmagatzematge i la distribució, assegurant la qualitat del producte final.

Gestionar i comercialitzar productes i matèries primeres en l’àmbit alimentari, aplicant tècniques de negociació, promoció i publicitat, i utilitzant eficientment les tecnologies de la informació i comunicació.

Analitzar i aplicar metodologies innovadores en l’elaboració d’aliments, caracteritzant processos tecnològics específics per augmentar la vida útil, adaptar els productes a nous segments de mercat i desenvolupar aliments funcionals amb beneficis per a la salut.

Regular els sistemes de control dels processos productius reconeixent-ne els components i els fonaments tecnològics.

Conduir l’elaboració d’un producte alimentari de la indústria alimentària, descrivint les activitats de producció, els materials i les necessitats dels equips i dels sistemes automàtics de procés.

Desenvolupar habilitats comunicatives orals i escrites en llengua estàndard, comprenent i interpretant informació professional, acadèmica i quotidiana, i emetent missatges adequats al context i al registre lingüístic.

Reconèixer els processos d'elaboració de conserves i/o sucs vegetals descrivint els procediments i tècniques associades.

Desenvolupa els processos d'elaboració de llets de consum i de productes lactis caracteritzant els seus fonaments tecnològics.