Tractaments tèrmics per a la preparació i conservació dels aliments

100% Bonificable

Tractaments tèrmics per a la preparació i conservació dels aliments

100% Bonificable

Els objectius generals de la formació són: conduir els tractaments de conservació per calor descrivint-ne els fonaments i els paràmetres de control i aplicar tractaments de conservació per baixes temperatures descrivint les tècniques i els equips de processament.

Els objectius didàctics són:

  • Descriure les alteracions dels aliments controlades per l’acció de la calor i caracteritzar els mecanismes de transferència de calor, analitzant els tractaments de pasteurització i esterilització.
  • Caracteritzar els equips de pasteurització, esterilització, refrigeració i congelació, detallant-ne el funcionament, constitució i dispositius de seguretat, i establir els tractaments de conservació per calor o fred segons les matèries primeres i productes a obtenir.
  • Supervisar i controlar la preparació, regulació i aplicació dels tractaments de pasteurització, esterilització, refrigeració i congelació, contrastant les característiques dels productes obtinguts amb les especificacions establertes.
  • Identificar desviacions i aplicar mesures correctores, adoptant mesures d’higiene, seguretat alimentària, prevenció de riscos laborals i protecció ambiental.
  • Justificar l’ús del fred en la conservació dels aliments i caracteritzar els sistemes de producció de fred, analitzant els tractaments de refrigeració i congelació, els seus mètodes d’aplicació i la vida útil dels productes obtinguts.
  • Establir i controlar els tractaments de conservació per fred en funció de les característiques del producte alimentari, supervisant la preparació i regulació dels equips de refrigeració i congelació.

Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.

El programa té una durada de 45 hores lectives amb els següents mòduls formatius:

  • Tractaments de conservació per calor:
    • Alteracions dels aliments. Causes i factors que hi intervenen.
    • Mecanismes de transferència de calor. Fonaments.
    • Pasteurització. Objectius. Tipus. Equips. Paràmetres de control. Conservació i vida útil dels productes pasteuritzats.
    • Esterilització i tractaments UHT. Objectius. Tipus. Equips. Paràmetres de control. Conservació i vida útil dels productes esterilitzats.
    • Interpretació dels gràfics de control dels tractaments de conservació per calor.
  • Tractaments de conservació per baixes temperatures:
    • Utilització del fred en la conservació dels aliments.
    • Sistemes de producció de fred i els seus mecanismes d’actuació.
    • Refrigeració. Objectius. Tipus. Equips de procés. Paràmetres de control. Conservació i vida útil dels productes refrigerats.
    • Congelació. Objectius. Tipus. Equips de procés. Paràmetres de control. Conservació i vida útil dels productes congelats.
    • Interpretació dels gràfics de control dels tractaments de conservació per fred.
    • Fluids criogènics. Repercussió ambiental. Recollida selectiva.

No existeix cap requisit de formació específic per accedir-hi.

Els objectius generals de la formació són: conduir els tractaments de conservació per calor descrivint-ne els fonaments i els paràmetres de control i aplicar tractaments de conservació per baixes temperatures descrivint les tècniques i els equips de processament.

Els objectius didàctics són:

  • Descriure les alteracions dels aliments controlades per l’acció de la calor i caracteritzar els mecanismes de transferència de calor, analitzant els tractaments de pasteurització i esterilització.
  • Caracteritzar els equips de pasteurització, esterilització, refrigeració i congelació, detallant-ne el funcionament, constitució i dispositius de seguretat, i establir els tractaments de conservació per calor o fred segons les matèries primeres i productes a obtenir.
  • Supervisar i controlar la preparació, regulació i aplicació dels tractaments de pasteurització, esterilització, refrigeració i congelació, contrastant les característiques dels productes obtinguts amb les especificacions establertes.
  • Identificar desviacions i aplicar mesures correctores, adoptant mesures d’higiene, seguretat alimentària, prevenció de riscos laborals i protecció ambiental.
  • Justificar l’ús del fred en la conservació dels aliments i caracteritzar els sistemes de producció de fred, analitzant els tractaments de refrigeració i congelació, els seus mètodes d’aplicació i la vida útil dels productes obtinguts.
  • Establir i controlar els tractaments de conservació per fred en funció de les característiques del producte alimentari, supervisant la preparació i regulació dels equips de refrigeració i congelació.

Enfocat principalment a persones treballadores d’empreses de la indústria alimentària.

El programa té una durada de 45 hores lectives amb els següents mòduls formatius:

  • Tractaments de conservació per calor:
    • Alteracions dels aliments. Causes i factors que hi intervenen.
    • Mecanismes de transferència de calor. Fonaments.
    • Pasteurització. Objectius. Tipus. Equips. Paràmetres de control. Conservació i vida útil dels productes pasteuritzats.
    • Esterilització i tractaments UHT. Objectius. Tipus. Equips. Paràmetres de control. Conservació i vida útil dels productes esterilitzats.
    • Interpretació dels gràfics de control dels tractaments de conservació per calor.
  • Tractaments de conservació per baixes temperatures:
    • Utilització del fred en la conservació dels aliments.
    • Sistemes de producció de fred i els seus mecanismes d’actuació.
    • Refrigeració. Objectius. Tipus. Equips de procés. Paràmetres de control. Conservació i vida útil dels productes refrigerats.
    • Congelació. Objectius. Tipus. Equips de procés. Paràmetres de control. Conservació i vida útil dels productes congelats.
    • Interpretació dels gràfics de control dels tractaments de conservació per fred.
    • Fluids criogènics. Repercussió ambiental. Recollida selectiva.

No existeix cap requisit de formació específic per accedir-hi.

Demostra allò que saps fer i aconsegueix una acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.

Demostra allò que saps fer i aconsegueix una  acreditació oficial a partir de la teva experiència laboral, de serveis prestats, mitjançant una beca o voluntariat, o la teva formació no oficial.

Altres formacions

Altres formacions

Assegurar la qualitat i la seguretat alimentària a través de la presa i preparació de mostres, l'aplicació d'anàlisis instrumentals en aliments i l'elaboració d'informes tècnics per al control del producte i del procés.

Assegurar la qualitat i la seguretat alimentària mitjançant la realització de mostrejos, l'aplicació de tècniques analítiques fisicoquímiques i l'elaboració d'informes tècnics per al control del producte i del procés.

Gestionar de manera eficient el cicle logístic complet, des de l'aprovisionament fins a l'emmagatzematge i la distribució, assegurant la qualitat del producte final.

Gestionar i comercialitzar productes i matèries primeres en l’àmbit alimentari, aplicant tècniques de negociació, promoció i publicitat, i utilitzant eficientment les tecnologies de la informació i comunicació.

Analitzar i aplicar metodologies innovadores en l’elaboració d’aliments, caracteritzant processos tecnològics específics per augmentar la vida útil, adaptar els productes a nous segments de mercat i desenvolupar aliments funcionals amb beneficis per a la salut.

Regular els sistemes de control dels processos productius reconeixent-ne els components i els fonaments tecnològics.

Conduir l’elaboració d’un producte alimentari de la indústria alimentària, descrivint les activitats de producció, els materials i les necessitats dels equips i dels sistemes automàtics de procés.

Desenvolupar habilitats comunicatives orals i escrites en llengua estàndard, comprenent i interpretant informació professional, acadèmica i quotidiana, i emetent missatges adequats al context i al registre lingüístic.

Reconèixer els processos d'elaboració de conserves i/o sucs vegetals descrivint els procediments i tècniques associades.

Desenvolupa els processos d'elaboració de llets de consum i de productes lactis caracteritzant els seus fonaments tecnològics.