Des de KREAS apostem per l’excel·lència educativa i l’aprenentatge basat en projectes i un any més, hem participat en una nova edició del Mercat del Ram a la ciutat de Vic, en un repte acadèmic basat en aquesta metodologia.
Segons un clàssic estudi realitzat per l’oficina d’estudis de la Secondy-Vaccum-Oil, els percentatges de dades retingudes pels estudiants són els següents:
- Retenen un 10% del que llegeixen
- Retenen un 20% del que escolten
- Retenen un 30% del que veuen
- Retenen un 50% del que veuen i escolten
- Retenen un 70% del que es diu i es discuteix i
- Retenen un 90% del que es diu i es fa
Amb aquesta microexperiència, basada en la participació al Mercat del Ram que organitza la ciutat de Vic, ha permès als nostres alumnes posar en funcionament totes les seves habilitats i coneixements i adoptar unes actituds determinants per a l’èxit del projecte.
Dins del recinte firal del Mercat del Ram, KREAS ha disposat de més de 300 m2 per a desenvolupar un conjunt de d’activitats per promoure l’alimentació i els hàbits de vida saludables. Vinculats a un entorn, “la casa de pagès”, aquest tallers, monotoritzats pels alumnes KREAS, tenen el propòsit de posar en valor el sector primari i donar a conèixer aspectes relacionats amb l’alimentació. Parlar de les vitamines, els llegums, els cereals o l’aigua a través del joc posa en valor coneixements relacionats amb l’alimentació d’una manera molt més amena i divertida.
A més, enguany hem disposat de dos obradors, un dedicat a l’elaboració de productes carnis, i un segon dedicat a l’elaboració de derivats de cereals. En ambdós casos hem pogut desenvolupar tallers pràctics d’elaboració de productes de xarcuteria en el pimer cas i galetes sense gluten en el segon, amb l’objectiu de donar a conèixer els processos i promoure la indústria alimentària.
Els tallers que portem a terme estan estretament vinculats a continguts de les assignatures de Nutrició, Seguretat alimentària, Prevenció de Riscos i Tractaments de processat dels aliments del primer curs del Cicle Formatiu de Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària.
Els tallers del “Gimnàs a Pagès” i l’obrador de productes carnis varen estar oberts des del dimecres dia 10 d’abril a la tarda fins el diumenge dia 14 al vespre. Un total de 670 alumnes de 7 escoles d’Osona van participar en aquests tallers.
Divendres dia 12 s’hi va sumar també l’obrador de galetes que va funcionar tot el cap de setmana juntament amb la resta de tallers i l’obrador carni. Durant el cap de setmana, un total de 20.000 persones van accedir-hi, xifra que duplica les dades d’assistència de l’any anterior.