La carn, el principal aliment de les llars espanyoles
Durant el 2013 la carn va ser el principal aliment adquirit pels consumidors espanyols representant el 4,6% de la cistella de la compra, seguit pel pa i cereals, 2,8%, els formatges i ous, 2,5%, el peix, 2,4% i la fruita, hortalisses, llegums i patates, 1,6%.
Si es mira el consum de la carn fresca de boví, de porc i d’oví ha patit una davallada en els tres últims anys. Dins de la categoria de carn, el producte el consum que va experimentar un major creixement el 2013 va ser la categoria que inclou carn de despulles, de gall dindi, d’estruç, congelada, etc, creixent un 3,4%. El volum de carn de porc ha augmentat un 0,8% entre 2013 i 2012 enfront del descens del 4,5% de la carn fresca de boví, de l’1,6% en carn d’oví i de l’1,2% en carn de pollastre.
Segons dades del Ministeri d’Agricultura, en 2010 es van consumir a Espanya 669,8 milions de quilograms de carn de pollastre fresca, 671,5 milions en 2013. El passat any es van consumir 495,6 milions de quilograms de carn de porc fresca (512,8 milions en 2010); 280,8 milions de quilograms de carn de boví fresca (309,4 milions en 2010); i 85,7 milions de quilograms de carn d’oví (102,5 milions en 2010). Cada espanyol va destinar l’any passat 61 euros al consum de carn de porc, 58 euros a la compra de pollastre i 54 euros a la de boví.
D’acord a dades presentades per la FIAB, en 2013 el 35,2% de la despesa en alimentació en les llars espanyoles va estar destinada a la compra de carn i peix, sent la carn el producte que va liderar la despesa amb un 22% del total. Respecte al consum d’aliments fora de la llar, el de carn també va registrar en 2013 creixements lleus (la majoria d’aliments consumits fora de casa va registrar caigudes el passat any), en concret el de pollastre va créixer un 6,7% i el de porcí un 4,1%.
En l’augment del consum de carn a Espanya ha incidit el preu, ja que mentre la majoria dels aliments ha experimentat increments, en el sector de la carn els preus s’han mantingut pràcticament estables. El preu de la carn el 2013, en general, va pujar un 0,2% en comparació amb la variació interanual de l’IPC.