La indústria agroalimentària és el principal sector de l’economia europea, amb un volum de negoci superior a 1 bilió d’euros i que ocupa a més de 4 milions de treballadors. Tant en l’àmbit de Catalunya i com de l’estat és també el primer sector en ocupació i en facturació, amb un 18 per cent de les persones ocupades i més del 20 per cent de les ventes.
Estrictament en l’àmbit català, el subsector carni ocupa a un 40 per cent dels treballadors del sector alimentari, seguit pel de panaderia i pastisseria, amb un 15 per cent.
Quant a les exportacions, el sector alimentari és el tercer en importància. El subsector més important en relació a les exportacions és el carni, que suposa un 21 per cent de les exportacions del sector alimentari i està en expansió gràcies al creixement en els mercats asiàtics.
Sectors productius a Catalunya | Volum de negoci (milers d’€) | |
Indústria alimentària | 23.027.877 | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Indústria química | 17.305.777 | |
Indústria automoció | 16.438.701 | |
Producció energètic | 14.325.705 | |
Indústria farmacèutica | 6.509.645 | |
Indústria metal·lúrgica | 3.627.653 |
Font: Idescat
A més, Catalunya és líder del sector carni espanyol, tant per volum de producció, en què assoleix més del 30% del total estatal, com per les exportacions de carn, que representen el 62% del total de les exportacions que es realitzen al territori espanyol. Catalunya és una de les primeres regions d’Europa en producció càrnia. Destaca el porcí amb una producció anual similar a la d’Holanda, Bèlgica o Dinamarca. L’espècie porcina continua sent la més rellevant del sector carni català, amb un total de 18,4 milions de caps sacrificats.
Producció càrnia a Catalunya
Espècie | Tones |
Porcí | 1.687.903 |
Vacum | 131.116 |
Oví | 16.844 |
Cabrum | 617 |
Equí | 1511 |
Aviram | 366.457 |
Conills | 15.012 |
Total | 2.219.460 |
Font: MAPAPA
Les vendes a l’exterior de la indústria alimentària s’han convertit en estratègiques pel sector. Actualment les exportacions representen prop d’un 30 per cent de la facturació del sector espanyol d’alimentació i begudes, i la previsió és que arribin al 40 per cent abans que finalitzi la dècada. En l’àmbit espanyol, és el tercer sector exportador, després del sector químic i de l’automòbil.
Pel que fa el sector carni, ha continuat la tendència de creixement positiu d’exportacions dels darrers anys gràcies als nous mercats que s’han obert en països del Sud-est asiàtic i Amèrica Llatina i a la consolidació de mercats ja existents, com els països de l’Est i Rússia. Catalunya exporta prop d’1 milió de tones de carn, que suposa unes vendes a l’exterior superiors a 2.200 milions d’euros. El subector carni és el segon en importància en les exportacions del sector alimentari.
Exportacions industrials a Catalunya
Sector | Milions d’euros |
Vehicles | 9.814,8 |
Química | 11.932.8 |
Alimentació i begudes | 6.966.2 |
Tèxtil i confecció | 4.589.8 |
Maquinària | 3.793,5 |
Total | 60.194,5 |
Font:ACCIO
Exportacions industrials a Espanya
Sector | Milions d’euros |
Vehicles | 51.951,7 |
Química | 32.880,8 |
Alimentació | 28.273,3 |
Tèxtil i confecció | 15.011,2 |
Maquinària | 14.590,9 |
Total | 232.472,3 |
Font:ICEX
El sector alimentari suposa el 18 per cent de les persones ocupades en l’àmbit català i estatal, i és el primer en nombre dintre de l’ocupació industrial.
Persones ocupades en la indústria per activitat a Catalunya (en milers de persones)